Евакуираха най-старата джамия в Брюксел заради бял прах (СНИМКИ)
Евакуираха най-старата джамия в Брюксел заради бял прах (СНИМКИ) / БГНЕС

Най-старата джамия в Брюксел беше евакуирана, а 11 души обеззаразени, след като на входа на сградата беше намерен пакет, съдържащ неизвестен бял прах. Районът беше отцепен от полиция и пожарна.

Брюксел в най-висока степен на тревога

„Пакет беше намерен на входа на джамията, който е съдържал бял прах. Взимаме всички превантивни мерки, в случай че става въпрос за антракс”, каза говорителката на пожарната в столицата Ане Вибин.

Евакуираха найстарата джамия в Брюксел заради бял прах (СНИМКИ)
netinfo

Тя допълни също, че 11 души, в това число и двама полицейски служители, са били обеззаразени като превантивна мярка. Чантата е била тествана и за радиация, каквато не е била отчетена.

Джамията, която е най-голямата в града, се намира само на няколко пресечки от Европейския парламент и множество посолства. Тя е построена със средства на Саудитска Арабия.

Белгийската столица бе в извънредно положение четири дни. В сряда обстановката постепенно започна да се нормализира и метрото и училищата заработи.

Евакуираха найстарата джамия в Брюксел заради бял прах (СНИМКИ)
netinfo

Въпреки това, присъствието на военни на улицата продължава да напомня, че нивото на тревога остава високо. Полицията продължава да издирва Салах Абдеслам, който е заподозрян за терористичните атаки в Париж на 13 ноември.

Салах Абдеслам: От купонджийския живот до радикалния ислям

По-рано тази седмица няколко джамии в квартал Моленбек, където са живели част от извършителите на атентатите в Париж, получиха писма със заплахи, изпратени от група, наричаща себе си „Християнска държава”.

Евакуираха найстарата джамия в Брюксел заради бял прах (СНИМКИ)
netinfo

Източник: БГНЕС